Boekentip #1

Congo


De schrijver van dit boek is David Van Reybrouck. Hij is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie. Deze man weet een boek te schrijven. Vanaf de eerste bladzijde zit je in het verhaal dat niet op waarheid is gebaseerd, maar waarheid is, hoe gruwelijk ook. Een hele generatie is daar uitgestorven door menselijk onkunde. Van Reybrouck haalt zijn beweringen niet alleen uit historische bronnen, maar is ook zelf naar Congo gegaan om mensen te interviewen. Het is hierdoor een zeer bijzonder en zeer onderbouwd boek waardoor je versteld staat door de onmenselijkheid.

Zoals we weten is Congo een Belgische kolonie geweest. De Belgen hebben geheerst en vernietigd, maar niet zoveel als de Congolezen uiteindelijk elkaar hebben gedaan. Na vier dagen onafhankelijkheid begon de muiterij van het leger. Congo is welgeteld één lang weekend rustig gebleven. Op het moment dat de Belgen vertrokken is de ware aard van de Congolees naar boven gekomen en hebben zij elkaar uitgemoord.

Congo is een rijk land, een zeer rijk land. Congo is een van de rijkste landen van Afrika als het om natuurlijke hulpbronnen gaat. De belangrijkste grondstoffen zijn koper, kobalt en industriële diamant. In Congo zit ook coltan in de grond: de kostbare grondstof voor mobiele telefoons. Ook wel bloedmobieltjes genoemd. Coltan is een onmisbaar bestanddeel voor mobieltjes. Het zeldzame en dus dure mineraal wordt gewonnen in Congo. Dit wordt gewonnen onder zeer slechte arbeidsomstandigheden, zo ook massale kinderarbeid.

Daarnaast heeft Congo te maken met elkaar bestrijdende rebellengroepen. En in het bezit van een kostbare grondstof waar aanhoudend vraag naar is is dit de combinatie voor bizarre misstanden. Want oorlogvoeren kost geld. En dat geld zit dankzij het coltan erts bijna letterlijk in de grond. Dus wordt het mineraal illegaal door de strijdende partijen uit de grond gehaald en verhandeld, om hun oorlog te financieren. Congolezen kunnen niet omgaan met de rijkdom en zijn te weinig ontwikkeld om te delen en vrede te bewaren. Het is een mooi boek omdat het je verbijsterd achterlaat over zoveel slechte menselijke eigenschappen. Het geeft een goed beeld van de schokkende waarheid. Een van de mooiste boeken van de afgelopen tien jaar.

 

Dit boek is alweer even in de roulatie en is niet een van de nieuwste boeken, maar we weten van een collega dat er nog steeds bijzonder veel interesse is in deze materie, vandaar dat dit boek als tip is beschreven.

Comments are closed.