BoekenTip #3

De greppel

 

Schrijver Herman Koch. Dit boek is typisch een Herman Koch boek. Je houdt ervan of niet. Met korte zinnen, rechttoe rechtaan beschrijft Koch het verhaal in De greppel. De hoofdpersoon, burgemeester van Amsterdam Robert, is de basis van het boek. Het is een herkenbare man die toch net een beetje anders en beter is dan de meeste mensen. Robert is een burger met aanzien en heel menselijke problemen. Een man, zo menselijk en toch zo anders.

Herman Koch gebruikt hierbij het ik-perspectief en laat Robert zijn eigen verhaal vertellen. Robert maakt de lezer deelgenoot van zijn ellende middels een onbetrouwbaar perspectief. Het verhaal met zoveel menselijke problemen, zorgt direct voor begrip, je zult je erin herkennen. Niks menselijks is Herman Koch vreemd. Robert de burgemeester van Amsterdam en heeft een buitenlandse vrouw en een dochter. Het leven lijkt normaal te verlopen tot Robert een probleem ziet ontstaan. Het lijkt erop dat zijn vrouw flirt met een wethouder.

Krampachtig zoekt Robert in elke gebeurtenis bewijs voor een affaire. Robert wordt een soort van undercoveragent in zijn eigen huis. Van achter de krant bestudeert hij zijn vrouw en houdt haar nauwlettend in de gaten. Je voelt de ongemakkelijkheid terwijl je aan het lezen bent. In eerste instantie denk je, wat raar dat hij haar verdenkt, dat zou ze nooit doen, maar in de loop van het boek ga je daar toch anders over denken, terwijl je toch nog steeds je twijfels houdt. Ondertussen wil zijn bejaarde vader uit het leven stappen samen met zijn moeder.

Alles is tot in de puntjes voorbereid, maar het gaat toch mis en zijn vader belandt drie weken in het ziekenhuis en hersteld terwijl zijn moeder wel is overleden. Zijn vader besluit dan te genieten van de nieuw verworven vrijheden en gedraagt zich als een man in de penopauze. Zijn vader is ondertussen 95 jaar, maar schaft een sportauto aan en gaat reizen tot ergernis en bezorgdheid van zijn zoon. Het is toch ook wel een beetje raar dat z’n ouders eerst besluiten samen uit het leven te stappen en dat vervolgens z’n vader gaat genieten van het leven…

 

Je bent als lezer aan het wachten op het moment dat er een uitkomst of antwoord komt, maar het blijft een vaag verhaal waar je zelf je conclusies uit moet trekken. Je voelt je ongemakkelijk tijdens het lezen, maar je wilt wel weten hoe het afloopt en of er antwoorden komen.

Comments are closed.